JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Aktiebloggande läkarstudenter döms för grov otillbörlig marknadspåverkan

[2016-12-22] Stockholms tingsrätt

Stockholms tingsrätt har idag dömt två läkarstudenter för flera fall av grov otillbörlig marknadspåverkan. De två studenterna har köpt aktier i biotech-bolag på de mindre listorna och sedan publicerat blogginlägg med vilseledande uppgifter om sig själva och haussande uppgifter om bolagen. De har sedan under flera alias spridit blogginläggen genom olika kanaler i sociala medier. Läkarstudenterna har på så sätt fått aktiekursen att stiga. De har därefter sålt hela sitt aktieinnehav i de aktuella bolagen och därmed gjort en vinst på totalt ca 2,5 miljoner kronor. Vinsten har förverkats såsom utbyte av brott. Med beaktande av förverkandet har påföljden bestämts till villkorlig dom och dagsböter.

Under perioden den 2 januari 2014 till den 13 april 2015 har två läkarstudenter gemensamt och i samförstånd handlat aktier i 13 småbolag noterade på de mindre marknadsplatserna, Aktietorget, First North och NGM. En av dem har handlat aktier i ytterligare ett bolag. De har därefter publicerat blogginlägg på internetsajten Redeye.se under pseudonym där de lämnat felaktig information om sig själva, sitt yrke och sin bakgrund. Blogginläggen har innehållit information och analyser om bolagen som mynnat ut i köprekommendationer för respektive aktie med riktkurser långt över gällande kurs. De har understött köprekommendationerna genom inlägg under flera olika alias i aktietrådar på flera aktieforum. Under tiden har de försökt påverka kursen genom att handla aktier i bolagen. Efter publiceringar av blogginlägg har omsättningen i aktierna ökat och kurserna stigit med mellan 4,89–53,76 procent i förhållande till föregående handelsdags slutkurs. De åtalade har då sålt av hela sitt innehav i aktierna långt under den riktkurs som de själva angivit i blogginläggen. Tillsammans har de på det här sättet gjort en vinst på ca 2,5 miljoner kronor.

Den huvudsakliga frågan i målet har varit om åtgärderna som de åtalade vidtagit har varit ägnade att otillbörligen påverka aktiekursen. De åtalade har påstått att alla aktieköp och blogginlägg har grundats på ett intresse för bolagen och en faktisk vilja att investera i dessa. Men enligt tingsrätten är bevisningen övertygande om att åtgärderna syftat till att påverka aktiekursen i de olika bolagen. Återskapade raderade dokument från datorer har gett stöd för slutsatsen.

– Handeln har saknat kommersiellt syfte i förhållande till marknaden eftersom den föranletts av en uttänkt brottsplan och inte baserats på en genuin investeringsvilja. Syftet med handeln och åtgärderna har istället varit att påverka aktiekursen för att senare kunna göra en förtjänst vilket även gör att förfarandet blir att betrakta som otillåtet, säger rättens ordförande rådmannen Tomas Zander.

Brottsligheten har i tolv bolag skett systematiskt från augusti 2014 – april 2015. Detta tillsammans med omfattningen av marknadspåverkan och handeln och vinsten i dessa bolag gör att tingsrätten bedömt brotten som grov otillbörlig marknadspåverkan. De två andra brotten har bedömts som brott av normalgraden.

Den vinst som de åtalade har gjort på sina affärer har förverkats såsom utgörande utbyte av brott. Brottsligheten har ett högt straffvärde, men med beaktande av de betydande belopp som förverkas har påföljden bestämts till villkorlig dom och 200 dagsböter.

Beställning av dom eller handlingar i målet

Kopior av dom eller handlingar i målet kan mot avgift beställas via e-post till stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se

 

Senast ändrad: 2016-12-22

För mer information kontakta:

Tomas Zander
Rådman
08-561 653 61
tomas.zander@dom.se

Målnummer:

B 5189-15, avdelning 4